Efter operationen

Hej läsare. Jag hade inte tänkt vänta såhär länge på att ge er en uppdatering. Men jag har helt enkelt inte mått tillräckligt bra eller haft energi till det. 

Jag opererade vid 13 tiden i torsdag och jag har fått berättat för mig att den gick mycket bra och det tog ca 1 timme. Jag fick en gastric  sleeve. Efter en timme (eller kanske två, svårt med tidsuppfattningen i början) på uppvaket blev jag rullad in till ett rum där det låg en äldre kvinna och strax efter mig rullades det in ytterligare en till, hon hade gjort en bypass. Jag var fortfarande tagen av narkosen men de tjatade upp mig från sängen för att försöka kissa. Det var inte det lättaste men efter en stund så kom det en skvätt. Jag behövde inget dropp på natten men fick sova med syrgas för att säkert syresätta mig och alla organ. Det var en tuff första natt och jag var galet torr i munnen, jag överdriver inte när jag säger att tungan var snustorr. Så fick ofta ta små klunkar hela natten. Förutom det och ett illamående som kom och gick så hade den äldre damen en ännu värre natt. Hon kräktes hela natten igenom och det underlättade ju inte mitt illamående. Men jag är ganska säker på att jag störde dem med mina tillfälliga och torra snarkningar stundvis oxå. 

Fredagen gick ut på att få i sig vätska och hålla sig till mattiderna. Om man fick i sig maten (tre mål) och allt verkade bra så fick man gå hem efter ett samtal med sjuksköterskan. Klockan 13 blev jag upphämtad av Andreas som var snäll och hämtade ut medicinerna så fort jag kommit hem i sängen. Jag hade svårt att få i mig hela mängden med mat men ändå hyfsat nöjd. 

Idag har det känts lite bättre. Jobbigt om jag missar att ta alvedonen i tid så att effekten klingar av. Då kommer smärtan men den har ändå varit hanterlig. Jag har även fått utskrivnas narkotikaklassade tabletter med morfin mot värre smärta. Den har jag inte behövt ta dem och hoppas att jag slipper. Blev så dålig och kräktes av morfin när vi var på förlossningen innan Alfred kom tIll världen. De sa på sjukhuset att det är väldigt svårt att kräkas efter en sån här operation och jag  vill helt inte prove heller. Jag ska äta omeprazol i 2-4 veckor (helst fyra sa sjuksystern). Detta hjälper magen men även mot illamående. Jag har även en annan liten tablett mot illamående vid behov. Sen är det den där sprutan man ska ta i magen oxå. Gick över förväntan och gjorde inte det minsta ont. Den är blodförtunnande och ska minska risken för blodproppar. 

Andreas har fått plåstra om två av såren då de såg ut att behövas. Jag ska på måndagarna kontakt med vc för att boka tid när de ska ta bort klamerna. Men det för om ca 10 dagar. Min sjukskrivning blev inte två veckor som planerat utan tre. Sjuksyster trodde att det berodde på yrket och smittorisken, men hon tror och att det var bättre för att man kommit igång med fas två med maten (mosade fasen). Risken finns ju att jag blir uttråkad här hemma men hälsan först. Jag har aldrig varit sjukskriven tidigare, förutom några veckor innan Alfred kom. Jag får väl börja brodera eller sticka mellan måltiderna och från och med i morgon ska jag försöka ta mig ut på en kortare promenad. 

(null)

Idag har jag lyckats få i mig alla måltider (hittills i allafall) dock inte hela måltiden av någon av sopporna. Efter en tid (bara några minuter) svider det i magen och gör ont. Då får jag pausa lite och vill gärna lägga mig ner och sträcka ut mig.  Men har iaf fått i mig mer än igår. Det är alltid något! Första dosen av två med de livslånga och livsviktiga vitaminerna är oxå intagna. Nu hoppas jag bara att denna slemmiga hosta ger med sig för det är inte roligt att hosta med nyopererad mage vill jag lova. Oxå helt vanligt efter operation vad jag förstår. Pga att man haft slang i halsen under operationen. Känns som halsfluss typ. 

Till er som hört av er så uppskattar jag det verkligen! Men vill samtidigt be om ursäkt om jag varit dålig på att svara. Har varit mer tagen och trött av hela operation och tiden efter än vad jag hade förväntat mig. 

Nu ska jag inta dagens näst sista mål. 2 dl nyponsoppa. 

Kommentera här: